I åkeren på andelsgården er det nå på hell med en god del av grønnsakene, det er meldt frost i slutten av uken. Det beste nå er å plukke masse grønnsaker og lage en stor kjele med deilig høstsuppe. For den som ikke har en andel i en åker, bugner det av deilige lekre høstgrønnsaker i butikkene, og de er nå på sitt aller beste. Er du opptatt av kortreist mat, er nettopp rotgrønnsaker noe du bør gi plass til i kostholdet ditt. Noen
av de vanligste grønnsakene nå er gulrot, kålrot, pastinakk,
løk, kål, blomkål, brokkoli, fenikkel, sellerirot, persillerot og poteter selvsagt. Rotgrønnsaker er smakfulle og rimelige
grønnsaker på denne tiden av året, dessuten inneholder de masse
kostfiber og viktige mineraler og vitaminer.
DU TRENGER
Ca. 1 kilo storfekjøtt uten ben. Her brukte jeg brukte høyrygg, men bryst eller bibringe er også helt greit å bruke
1 1/2 liter vann
1 dl med byggryn
3 stk poteter, kuttet i terninger
2-3 gulrøtter, kuttet i terninger
200 gram kålrot, kuttet i terninger
100 gram pastinakk eller persillerot, kuttet i terninger
150 gram hodekål, kuttet i tynne strimler
1.5 liter kraft. Smak den eventuelt til med oksefond eller buljong. Den skal være sterk og god, med en kraftig smak.
Salt og fersk kvernet svart pepper
Begynn med å koke kjøttet. Legg kjøttet i en kaserolle og ha i så mye vann at det dekker kjøttet helt, det blir omternt 1.5 liter. Ha gjerne i en gulrot, litt løk, urter, pepperkorn osv. Det er med på å sette smak på kraften som vi skal bruke i gryten. Kok kjøttet opp, og skum av eggehvitestoffene som danner seg på toppen, så får du en klar og fin kraft til gryten. La kjøttet trekke i omtrent to timer. Da skulle det være mørt og fint. Dette kan du også godt gjøre kvelden i forveien, da lar du bare kjøttstykket ligge i kraften over natten på et kjølig sted.
Dette er en stor gryte med suppe og rekker til 4-6 voksne.
Vel bekomme!
DU TRENGER
Ca. 1 kilo storfekjøtt uten ben. Her brukte jeg brukte høyrygg, men bryst eller bibringe er også helt greit å bruke
1 1/2 liter vann
1 dl med byggryn
3 stk poteter, kuttet i terninger
2-3 gulrøtter, kuttet i terninger
200 gram kålrot, kuttet i terninger
100 gram pastinakk eller persillerot, kuttet i terninger
150 gram hodekål, kuttet i tynne strimler
1.5 liter kraft. Smak den eventuelt til med oksefond eller buljong. Den skal være sterk og god, med en kraftig smak.
Salt og fersk kvernet svart pepper
Begynn med å koke kjøttet. Legg kjøttet i en kaserolle og ha i så mye vann at det dekker kjøttet helt, det blir omternt 1.5 liter. Ha gjerne i en gulrot, litt løk, urter, pepperkorn osv. Det er med på å sette smak på kraften som vi skal bruke i gryten. Kok kjøttet opp, og skum av eggehvitestoffene som danner seg på toppen, så får du en klar og fin kraft til gryten. La kjøttet trekke i omtrent to timer. Da skulle det være mørt og fint. Dette kan du også godt gjøre kvelden i forveien, da lar du bare kjøttstykket ligge i kraften over natten på et kjølig sted.
Ta
kjøttet ut av kraften og sil kraften over i en ren kjele. Det bør være 1.5 liter tilsammen.
Kutt
kjøttet i terninger og tilsett det i
den kokende kraften, sammen med resten av ingrediensene bortsett fra den finsnittede kålen, den tilsetter du helt til slutt.
Kok suppen i 20 minutter og tilsett kålen, smak til med salt og pepper.
Spis suppen med flatbrød eller brød.
Kok suppen i 20 minutter og tilsett kålen, smak til med salt og pepper.
Spis suppen med flatbrød eller brød.
Dette er en stor gryte med suppe og rekker til 4-6 voksne.
Vel bekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar